31 Ocak 2014 Cuma

Bağımsızlık Yolunda Kazakistan

Modern Kazak devletinde en büyük katkıyı Din Muhammed Kunayev yapmıştır. Çünkü Kazakları ülke idaresine ve komünist partiye katılımını en çok o sağlamıştır.

Böylece Kazak kökenliler devlet yönetiminde yükselme fırsatı bulmuştur. Bu isimlerden biri de Nursultan Nazarbayev'dir.

1984'te Merkez Komitesi Sekreteri olmuştur. Ve başarılı icraatleri ile BAkanlar Kurulu Başkanlığın'a Getrilmiştir. 1989'da ise Kazak Komünist Partisi Başkanlığına getirildi.

Gorbaçov döneminde fikir ve işbirliği yapmış ve Kazakistan haklarını savunmuştur. Kazakistan'ın Moskova'dan değil ALmatı'dan yönetilmesini dile getirmiştir.

Cumhuriyetlerin enerji ve ham madde kaynaklarını dünyaya uygun fiyatlara verilmesini açıkladığında ise diğer Türk kökenli Cumhuriyetlerin de desteğini almış, Gorbaçov'un saygısını kazanmıştır.

Rusya'da Gorbaçov ve Yeltsin'in ardından üçüncü lider olarak görülmüştür.

1989'da Kazakça'nın resmi dil olarak ilanını açıklamıştır.

Sovyetlerin Dağılma Süreci

1990'ların başında SSCB dağıldı ve BDT kuruldu. Bu dönem siyasi ve sosyo-ekonomik çalkantılarla geçti. Ve üye devletlerin her biri bağımsızlık ve devlet egemenliği konuları öne çıktı. 

Stailn totalitarizimi döneminde bu halkaların milli düşüncesi zarar görmüş hatta yok edilmeye çalışıldığından, siyasi ve ulusal kimliklere ulaşma yolundaki problemler normal bir durumdur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder